godzina:
Menu:
Strona główna
Kolagen naturalny:
Produkty

Asortyment

Stosowanie

Cennik

Historia

Wiedza dla zaawansowanych

Kontakt:
tel.0-666-073-463
colway.lodz@gmail.com
STRONA GŁÓWNA
Colla - klej, genno - rodzić. Klejorodny w tłumaczeniu z greki. To słowo oddaje funkcję kolagenu będącego białkiem s p a j a j ą c y m elementy komórkowe, umożliwiającym powstanie z pojedynczych komórek tkanek i narządów. Kolagen przez całe życie organizmu pozostaje w stałej wymianie. Najtrwalszy jest w kościach, gdzie wymiana następuje co rok, zaś najmniej trwały w wątrobie, gdzie trwa to miesiąc.

Kolagen to białko proste, zbudowane wyłącznie z aminokwasów, należące do białek włóknistych, czyli mówiąc ściśle, fibrylarnych skleroprotein. Zbudowany jest z długich, spiralnych łańcuchów peptydowych, w których występuje od 19 do 105 aminokwasów. Najważniejsze z nich to: prolina, glicyna, hydroksyprolina i hydroksylizyna, przy czym ostatnie dwa nie występują praktycznie w białkach innych.

Z kolei aminokwasy zbudowane są z pierwiastków węgla, tlenu i wodoru, wchodzących w reakcje z atomami azotu. Połączenie się co najmniej stu aminokwasów prowadzi do powstania łańcucha polipeptydowego. Tak rodzi się białko. Tak powstaje również kolagen.

W przypadku kolagenu, skład aminokwasowy jego łańcuchów powoduje, że tworzą one spiralę przybierającą kształt przestrzenny i nazywaną s u p e r h e l i s ą .

Istotną cechą superhelisy kolagenowej jest powtarzająca się sekwencja trzech reszt aminokwasowych, o ogólnym wzorze _X_Y_Z , gdzie reszty Y i Z wbudowane są w łańcuch polipeptydowy. Spirala łańcucha białka podtrzymywana jest przez słabe wiązania wodorowe. Wiązania te w kolagenie stanowiącym skład żywego organizmu mogą ulec zerwaniu w okresie choroby, np. w ostrych stanach zapalnych. Jest to jeden z powodów, z jakich człowiek umiera, gdy temperatura jego ciała przekroczy 42oC. Z tego samego powodu kolagen uzyskany z ryb słodkowodnych, despiralizuje się powyżej temperatury ich naturalnego środowiska.



Kolagen wchodzący w skład naszej skóry uporządkowany jest tak, jak na rysunku górnym. Żaden z kolagenów stosowanych w światowej kosmetologii jako implanty i składniki kremów nie zachowuje potrójnej helisy. Nigdzie nie pozyskano dla celów kosmetycznych kolagenu trzeciorzędowego, który przechodzi do roztworu w postaci spiralnej.
Na tym właśnie polega genialność polskiego wynalazku.

Rozpad potrójnej helisy w kolagenie uzyskiwanym z ryb, następuje również niezwykle łatwo. Wystarczy choćby zaczątek procesu rozkładu, spowodowany np. przeniknięciem bakterii, enzymów lub znaczący wzrost temperatury białka przez zaledwie kilkadziesiąt minut, aby cząsteczki uległy despiralizacji. Kolagen traci wówczas aktywność biologiczną i część swoich najlepszych cech. Powoli ulega denaturacji, a następnie koagulacji. Przestaje być eliksirem młodości, zamieniając się w zwyły żel nawilżający. Amerykańscy [E.Gibson, L.Chang 2002] i francuscy [J.Roche 2003] badacze podnoszą tu obok czynnika temperatury i ataku enzymów kwaśnego, również czynnik czasowy, w kontekście procesu wchłaniania się produktów rozpadu helisy kolagenowej.
Należy bowiem zwrócić uwagę, że nawet najlepsze ze znanych dotąd preparaty kolagenowe, wytwarzane przez polskich producentów zachowują trwale strukturę przestrzenną kolagenu jedynie do 28,1°C i wydaje się to być granicą osiągnięć biotechnologii.
Temperatura ludzkiego ciała - ok. 37°C despiralizuje kolagen podawany w żelu wchłanialnym całkowicie po około 50-55 minutach.
Nie ma to jednak istotnego znaczenia. Spirale kolagenowe rozpadają się i tak podczas przedzierania się przez warstwę rogową naskórka, którą pokonują już tylko pojedyncze peptydy i aminokwasy. One to, przedostając się do macierzy pozakomórkowej stymulują fibroblasty do wzmożonej produkcji kolagenu własnego. Na tym polega w uproszczeniu działanie preparatu.

Aby dokładnie zrozumieć, na czym właściwie polega rewolucja w kosmetologii, którą właśnie zapoczątkowaliśmy należy wiedzieć, że: Kolagen, elastyna - to proteiny podporowe skóry, zapewniające jej odpowiednie napięcie, nawilżenie, sprężystość, elastyczność i jędrność. Od mniej więcej 25 roku życia, skóra ludzka zaczyna powoli tracić te cechy, podobnie jak mięśnie tracą siłę, a kości ubożeją w wapń. Wszystkie te objawy starzenia się człowieka wynikają z postępującego deficytu kolagenu rozpuszczalnego, którego biosynteza jest z wiekiem coraz słabsza.
Po trzydziestym roku życia, u każdego praktycznie człowieka rozpoczyna się zanik gruczołów łojowych i potowych oraz postępujące wysychanie i wiotczenie skóry. Pojawiają się zmarszczki. Dzieje się tak wskutek osłabienia włókien elastyny i kolagenu, stanowiących najważniejsze składowe podścieliska łącznotkankowego. Wolne rodniki, toksyny i enzym zwany kolagenazą niszczą włókna białkowe, a w organizmie spada poziom mikroelementów i witamin stymulujących naturalną produkcję kolagenu przez fibroblasty i chondrocyty.

Obrót kolagenu w organizmie trwa przecież nadal, lecz im bliżej starości, tym procesy degradacji zaczynają przeważać nad procesami syntezy, szczególnie syntezy kolagenu rozpuszczalnego, który zapewniał dotąd skórze elastyczność i możliwość pęcznienia, dzięki zdolności wiązania wody.

Kolagen Naturalny jest wodnym roztworem kolagenu z elastyną, z dodatkiem emulgatora oraz kwasu mlekowego. Zrezygnowanie przez polskich wytwórców z suplementacji produktu jakimikolwiek barwnikami i aromatami a nawet z konserwanta parabenowego nie wynika z mody na ekologię, lecz podyktowane jest głównie troską o maksymalną ochronę potrójnej helisy. Kwas mlekowy jest odczynem kwasowym, który strukturze przestrzennej tropokolagenu nie zagraża, natomiast działając keratolitycznie przyspiesza złuszczanie naskórka i rozjaśnianie plam. Rozluźniając zaś korneocyty, pozwala docierać produktom rozpadu kolagenu rybiego, przemycanym w cząsteczkach wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 do okolic okołofibroblastowych w ich przestrzeni pozakomórkowej.

Produkty rozpadu spirali kolagenowej, tworzą po przeniknięciu do głębszych warstw naskórka siateczkę proteinową, stanowiącą rusztowanie dla nowego kolagenu niższorzędowego produkowanego przez keratynocyty. Siatka ta wiąże wodę i substancje lipofilowe. Badania przeprowadzane na komórkach hodowli tkankowej skóry ludzkiej, pod mikroskopem świetlnym i elektronowym, potwierdziły też zwiększone wytwarzanie kolagenu wyższorzędowego przez fibroblasty, pogrubienie naskórka, zwiększenie ilości mucyny i substancji śluzowych w warstwie brodawkowej skóry.

Zdolności tego preparatu do wchłaniania się szokują klinicystów. Po trzydziestu kilku minutach od nałożenia na epidermę - produkty rozpadu kolagenu zaczynają być wykrywalne biopsyjnie w okolicach okołofibroblastowych macierzy zewnątrzkomórkowej. Po niespełna dwóch dobach, obserwowano istotne podwyższenie poziomu hydroksyproliny wokół chondrocytów produkujących kolagen w kościach. Kolagen Naturalny uzyskał również bardzo pozytywne oceny gabinetów kosmetycznych, zakładów fryzjerskich, studiów paznokcia, ośrodków odnowy biologicznej, a przede wszystkim w ankietach konsumenckich.

Tyle na temat roli tego wspaniałego produktu w kosmetyce. Kolagen jest jednak kosmeceutykiem. Użytkownicy odnaleźli w nim wiele funkcji farmakologicznych.

Nie istnieją jak dotąd żadne udokumentowane klinicznie przeciwwskazania do stosowania. Osoby uczulone na białko rybie nie stanowią nawet promila populacji. Do czasu zakończenia badań można ostrożnie domniemywać, że przeciwwskazaniami mogą być: chemioterapia, choroby z grupy kolagenoz, dieta niskobiałkowa w ciężkiej niewydolności nerek. Ze względów czysto prawnych nie należy też raczej zalecać kolagenu kobietom w ciąży, co jest zresztą trudno wykonalne z uwagi na jego skuteczność w zapobieganiu rozstępów.

Różnice pomiędzy wiedzą publikowaną o kolagenie rybim przez COLWAY a innymi wytwórcami:
* nie boimy się mówić, dlaczego polskiego kolagenu nie kupiły z prawem wyłączności wiodące koncerny kosmetyczne i podbój świata zaczyna on w sprzedaży bezpośredniej,
* jest to produkt niedoskonały, trudny do dystrybucji w sieci detalicznej, wskutek niemożności udzielenia nań bezwarunkowej gwarancji,
* przechowywany w temperaturach innych, niż zalecane dla wypracowanej formuły, traci cechy eliksiru młodości i zamienia się w zwykły żel nawilżający,
* wytwórcy innych żelów transdermalnych na bazie kolagenu , mało i niechętnie wspominają o tym, jakie temperatury znosi ich produkt, zachowując biologiczną aktywność, uwarunkowaną podtrzymaniem potrójnej helisy, jak również o tym, jak ma się temperatura ciała ludzkiego do czasu wnikania produktów rozpadu tropokolagenu do macierzy zewnątrzkomórkowej,
* konkurencyjni wytwórcy kolagenu rybiego raczej milczą na temat konserwantów chemicznych jakie dodają do swoich wyrobów, a jest to zazwyczaj EUXYL K, nipagina lub propylparaben.

UWAGA! Naprawdę pełną wiedzę dla zaawansowanych zawiera dostępny w Colway "Zeszyt nr 2 - Produkty"

wstecz